26.6. 2024
| Poradna Servis

Autodiagnostika: Zásadní pomocník na odhalení elektronických závad v autě

Sníte o tom mít bezporuchové auto? S tím vám pomůže diagnostika aut. Autodiagnostiku je vhodné provádět nejen tehdy, když řešíte závadu na voze a potřebujete zjistit její příčinu. Výborně poslouží i jako prevence poruch. Diagnostiku by měl provádět servis při každé pravidelné údržbě. Odhalíte tak budoucí možné problémy. Vaše auto pak bude mít lepší výkon a delší životnost. Co zjistí diagnostika auta? Proč diagnostiku svěřit do rukou profesionálů? 
Poradna Servis
Autodiagnostika: Zásadní pomocník na odhalení elektronických závad v autě

Autodiagnostika získává informace z řídících jednotek v autě 

Dnešní automobily jsou standardně vybaveny řídícími jednotkami (ECU), které řídí systémy motoru, brzd, převodovky, ABS, klimatizace a další části auta. Parametry ze všech jednotek zpracovává řídící jednotka motoru. Ta skrze senzory komunikuje s ostatními jednotkami v autě, přičemž všechny přes síťové rozhraní zároveň vzájemně komunikují mezi sebou. Řídící jednotka obsahuje paměť, kde se ukládají závady, tzv. chybové kódy a statistiky. 

Autodiagnostika se pak na tyto řídící jednotky napojí, vygeneruje z nich data a přeloží je do „lidské řeči.“ Rychle tak zjistíte celkový stav vozidla a odhalíte současné nebo budoucí možné závady. 

Co zjistí diagnostika auta? 

  • Zpřístupní obecné údaje o vozidle – výrobce, VIN kód, číslo firmware apod. 
  • Vyčte paměť závad – veškeré statické vážné i náhodné chyby z průběhu jízd. Paměť závad je možné za určitých podmínek promazávat. Lze ale smazat pouze chybová hlášení, která nejsou ve stavu Statická.
  • Ukáže hodnoty ze senzorů a čidel – ty pak odhalí, kde je aktuálně případný zádrhel nebo jestli hrozí nějaká porucha v budoucnu. 
  • Prozkoumá důležité části auta – funkce motoru, brzd, převodovky, ABS apod. 

OBD2 a další diagnostické systémy 

OBD2 (On-Board Diagnostics II) je standardizovaný systém pro připojení diagnostické jednotky na vozidlo. Dříve automobilky používaly své vlastní komunikační protokoly pro autodiagnostiku, u evropských vozů došlo v letech 2000 až 2003 ke sjednocení na formát OBD2.  

Setkat se můžete i s označením EOBD (zejména vozy v EU) a JOBD (používán hlavně v Japonsku).  

Všechny současné diagnostické systémy – OBD2, EOBD a JOBD - používají jednotný port a k vozům se dá snadno připojit.

Diagnostika auta doma 

Dnes jsou na trhu k dostání zařízení, díky kterým si můžete udělat základní diagnostiku auta svépomocí. Můžete si pořídit například čtečku poruchových kódů, která vám umožní čtení a mazání chybových kódů nebo sledování dat o chodu motoru. Profesionálnější technika pro diagnostiku aut pak navíc umí například resetovat servisní intervaly, elektronické parkovací brzdy nebo snímače tlaku v pneumatikách a škrtící klapky. 

Pokud máte chytrý telefon, vyzkoušet můžete mobilní autodiagnostiku pro Android. Propojení funguje přes aplikaci, kterou si stáhnete do telefonu. Kromě telefonu budete potřebovat Bluetooth diagnostickou jednotku pro OBD2. 

Domácí přístroje na diagnostiku aut však nenahradí profesionální autodiagnostiku v autoservisu, která dokáže analyzovat enormní množství dat a doslova kouknout do „každé trubky“ v autě. 

133_Tasy.jpg

Jak děláme autodiagnostiku u nás v TASY? 

V TASY používáme vysoce profesionální a přesné diagnostické technologie značky Bosch. Provádíme autodiagnostiku osobních aut všech značek s benzínovým i dieselovým motorem

  • Údržbová autodiagnostika – zjišťujeme celkový stav vozidla, odhalíme aktuální a případné budoucí potíže. 
  • Poruchová autodiagnostika – řešíme vzniklý problém, hledáme jeho příčinu a navrhujeme řešení. 

Hledáte službu diagnostika auta Brno? Přijeďte k nám do TASY. Pomůžeme vám s nastavením veškerých funkcí a parametrů vašeho automobilu. 

Jak dlouho trvá diagnostika auta? Jen pár minut a děláme ji na počkání. Po diagnostice od nás dostanete protokol o stavu vozu. Sdělíme vám také, jestli váš vůz potřebuje nějakou opravu a jak časově a finančně bude náročná. 

Zajímá vás diagnostika auta cena? K roku 2024 stojí diagnostika auta u nás v TASY 550 Kč. Bližší informace najdete v našem ceníku pro autoservis

Tip na závěr: Autodiagnostika alespoň jednou ročně 

Pokud chcete, aby váš vůz fungoval přesně jako švýcarské hodinky, zajeďte na diagnostiku do autoservisu alespoň jednou ročně nebo po každých 10 až 15 tisících najetých kilometrech. Neodkládejte autodiagnostiku až na dobu, kdy se vám na přístrojové desce rozsvítí varovná kontrolka a zahlásí vám nějaký problém. 

Výhody pravidelné autodiagnostiky: 

  • Prevence poruch
  • Optimalizace výkonu vozidla 
  • Zvýšení životnosti vozu 

Pokud hledáte nejen diagnostiku aut Brno, přijet k nám můžete také na laserovou diagnostiku, kde vám seřídíme geometrii vozu. Pomůžeme také třeba se servisem, plněním a dezinfekcí klimatizace.