26.6. 2024
| Poradna Servis

Čištění a renovace světlometů: Kdy pomůže zásah odborníka?

Funkční osvětlení motorového vozidla přispívá ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Vlivem UV záření a povětrnostních podmínek však světlomety začínají žloutnout a zanášet se nečistotami. V důsledku toho se snižuje účinnost osvětlení. Renovace světlometů jim pomůže navrátit jejich svítivost a prodlouží jejich životnost. Nyní se podíváme na to, jak vyčistit a vyleštit světlomety a kdy je vhodné broušení světlometů. 

Poradna Servis
Čištění a renovace světlometů: Kdy pomůže zásah odborníka?

Image by Freepik 

Čištění světlometů: Proč je tolik důležité? 

Výborně vidět a být výborně viděn je při řízení vozidla klíčové zejména v noci a za špatných povětrnostních podmínek. Špatný stav světlometů může být důvodem, proč vozidlo neprojde technickou kontrolou (STK). Čisté a jasné světlomety jsou zkrátka alfou a omegou plynulé a bezpečné jízdy. Jak vyčistit světlomety? Dbejte na pravidelné mytí předních a zadních světel v ruční myčce aut nebo alespoň když tankujete na benzince a umýváte okna. 

Jak vyčistit a vyleštit světlomety doma 

Vyčistit a vyleštit světlomety můžete také doma svépomocí. Čistou vodou nebo měkkou houbou namočenou do vody opláchněte nejhrubší nečistoty – světlomety zbavíte prachu, hmyzu a špíny. Pak můžete použít ph neutrální autošampon – vždy postupujte dle návodu od výrobce. Na konec opět opláchněte čistou vodou, dosušte a doleštěte utěrkou z mikrovlákna.  

Obnova světlometů – sady pro renovaci a leštění světlometů 

Jsou již vaše světlomety zašlé a zažloutlé? S tím si poradí profesionální sady na renovaci a leštění světel. Leštící pasta odstraní jemné poškrábání a znečištění. Ochranná emulze pak zanechá na světlech ochranný film, který bude odpuzovat vodu, zabraňovat rychlému usazování nečistot a chránit světlomety před rychlou degradací plastu. 

Jak ještě na rozleštění světlometů? Oblíbené jsou také leštící vosky, které mají podobný účinek jako pasty. Někteří řidiči se shodují, že na zpomalení žloutnutí světel pomáhá nalepení transparentní fólie určené přímo na světlomety. 

front-view-black-car-lights.jpg

Image by Freepik 

Renovace světlometů – kdy je ve vhodné broušení světlometů 

Někdy jsou již přední a zadní světla natolik opotřebovaná, že jejich svítivost značně klesá. Tehdy by mělo přijít na řadu broušení světlometů s použitím brusných kotoučů různé zrnitosti. Hrubé brusné kotouče odstraní zoxidovanou vrstvu, jemnější slouží k jemnému finálnímu broušení a doleštění. 

Při broušení světlometů je vhodné používat brusné a leštící pasty – vždy postupujte podle návodu. Nezapomeňte veškeré plochy v okolí světlometů olepit krycí papírovou lepicí páskou, kterou rozhodně nešetřete. Páska chrání lak karosérie v okolí světlometů, aby nedošlo k poškození při broušení. 

TASY – nejlepší renovace světlometů pro Brno 

Pokud chcete mít 100% jistotu, že renovace a broušení světlometů dopadnou na jedničku, obraťte se na odborníky. U nás v TASY si naši zkušení mechanici z autoservisu vezmou vaše světlomety do parády. Zajišťujeme kompletní renovaci i seřízení světel pro všechny typy vozů. 

Oprava světlometů u nás v TASY prodlouží jejich životnost a přispěje ke zvýšení bezpečnosti na silnici.