27.6. 2024
| Poradna Servis

Výměna motorového oleje: Proč a jak často?

Motor je srdce auta, a proto je potřeba se o něj pečlivě starat. Pravidelná výměna oleje podporuje bezproblémový chod motoru a prodlužuje jeho životnost. Odborníci doporučují měnit olej v motoru každých 10 až 15 tisíců kilometrů. Každý výrobce aut udává doporučený interval výměny motorového oleje v manuálu ke konkrétnímu vozu. Kromě motorového oleje je důležité měnit i olejový filtr. 
Poradna Servis
Výměna motorového oleje: Proč a jak často?

Image by aleksandarlittlewolf on Freepik

Výměna motorového oleje: Co se stane, když neměníte pravidelně?  

Zapomínat na pravidelnou výměnu oleje v autě se nevyplácí. Může se tím výrazně zkrátit životnost motoru. Nejčernější scénář? Uvnitř motoru se nahromadí karbonové usazeniny, které způsobí nedostatečné promazávání. Nedostatečné mazání způsobí zadření motoru a pak většinou nezbyde nic jiného než pořídit nový motor. Odkládání výměny oleje může také vést k rychlejšímu poklesu výkonu motoru a zvýšené spotřebě paliva. 

5 důvodů, proč je pro motor důležitá výměna oleje v autě 

1. Prodloužení životnosti 

Motorový olej snižuje tření mezi pohyblivými částmi motoru, čímž snižuje opotřebení a prodlužuje životnost motoru.

2. Ochrana proti přehřátí

Olej pomáhá odvádět teplo z motoru, čímž brání přehřátí a poškození motoru.

3. Ochrana proti korozi

Motorový olej obsahuje přísady, které chrání kovové části motoru před korozí.

4. Odstranění nečistot

Olej zachycuje nečistoty a částice, které se hromadí v motoru. Tyto nečistoty mohou být pak odstraněny při výměně oleje.

5. Udržování těsnosti

Olej pomáhá udržovat těsnost motoru, čímž se snižuje riziko úniků a ztrát tlaku.

Výměna oleje – jak často? 

Řada řidičů se domnívá, že výměna oleje po dvou letech může být dostačující. To však ani zdaleka nemusí být pravda. Obecně lze říci, že v dnešní době udává většina výrobců interval výměny oleje po 2 letech anebo ujetí 30 000 km. Nicméně většina odborníků a mechaniků se shoduje na tom, že ideální interval výměny motorového oleje je 10 až 15 tisíc kilometrů nebo 1 rok. Tento interval výměny může významně ovlivnit životnost motoru.

Pokud je vozidlo provozováno v náročných podmínkách, můžete tuto hranici zkrátit na 5 až 8 tisíc kilometrů. Interval můžete zkrátit i tehdy, když chcete mít absolutní jistotu, že váš motor dostává tu nejlepší péči pro jeho optimální kondici. Na vlastnosti motorového oleje má totiž vliv nejen počet ujetých kilometrů, ale také provozní podmínky, četnost studených startů a další parametry.

Image-by-fabrikasimf-on-Freepik.jpg
Image by fabrikasimf on Freepik

Shrnutí: Co ovlivňuje doporučenou četnost výměny oleje? 

  • Typ vozidla a motoru. Obecně se doporučuje měnit olej každých 10 až 15 tisíc km nebo po roce. U tzv. longlife olejů bývá hranice vyšší – zhruba na 20 tisíc km a více. Zejména u dieselových motorů má kvalitní a pravidelně měněný olej významný vliv i na životnost dalších součástí např. turbodmychadla nebo filtru pevných částic.
  • Jízdní podmínky. Pokud často jezdíte v náročných podmínkách, jako je městský provoz s častým zastavováním a rozjížděním, nebo v extrémních teplotách, je dobré interval výměny motorového oleje zkrátit. 
  • Věk a stav motoru. Starší motory nebo motory s vysokým nájezdem kilometrů mohou vyžadovat častější výměnu oleje.
  • Doporučení výrobce. Vždy je dobré se řídit doporučením výrobce vozidla, které najdete v uživatelské příručce. Ale zkrácením intervalu výměny motorového oleje nemůžete nic pokazit.

Výměna motorového oleje a filtru 

Součástí každé výměny oleje by měla být i výměna olejového filtru. Olejový filtr hraje zásadní roli pro udržení životnosti a výkonu motoru, protože zachytává nečistoty z motorového oleje. Ucpaný filtr pak může omezit průtok oleje, což vede k většímu opotřebení motoru, a zároveň vyšší spotřebě paliva v důsledku nedostatečného mazání. Správný typ olejového filtru najdete v příručce od výrobce anebo u specialistů v autoservisu

Výměna oleje na počkání 

Olej a filtr si můžete vyměnit i doma svépomocí. Nicméně je potřeba mít pro tuto operaci podmínky. Zvedák nebo rampu, nádobu na vypuštění a likvidaci starého oleje, potřebné nářadí a další. Proto je lepší nechat to na specialistech. Výměna oleje na počkání je u nás v TASY samozřejmostí.

Celý proces výměny oleje a filtru trvá přibližně 30 minut až 1 hodinu. Používáme vysoce kvalitní oleje a olejové filtry pro všechny typy aut. Navštívit můžete také naše samoobslužné mycí centrum, které patří k těm nejmodernějším v Brně.